Skip to content

Linux-Mintin asentaminen PC- tai Mac-koneeseen

Pyrin tässä artikkelissa antamaan yksityiskohtaiset ja selkeät ohjeet Linux Mintin asentamisesta koneellesi, oli se sitten Mac tai PC. Toki tämä saattaa syödä asiakaskuntaani, asennanhan Linuxia ihmisten koneille työkseni. Mutta vilpitön tarkoitukseni on vain auttaa ihmisiä, maksettiin siitä minulle tai ei.

Linux Mintin, kuten monen muunkin suosituimman Linux-jakelun asentaminen koneelle on varsin helppoa. Se onnistuu vaivatta henkilöltä, joka tulee edes jotenkuten toimeen tietokniikan kanssa. Jos kuitenkin epäröit asentaa Linuxin itse koneellesi, tai haluat opastusta kädestä pitäen Linuxin käytön perusteista, älä epäröi ottaa yhteyttä Linuxrautaan.

Toimiiko Linux Mint koneellani? Todennäköisesti kyllä. Linux tukee käytännössä kaikkia markkinoilla olevia prosessoreita ja emolevyjä, sekä suurinta osaa näytönohjaimista. Oheislaitteet, kuten näytöt, hiiret, näppäimistöt ja tulostimet toimivat 99.9% tapauksista. Applen tietokoneissa Linux Mint toimii niistä jokaisessa. Valitettavasti kaupasta saatavissa tuotteissa on vain kaksi tarraa, ”Windows-yhteensopiva” ja ”Toimii Macissä”. Vaikka laite toimisi moitteetta Linuxissa, jostain syystä laitevalmistajat pelkäävät tulostaa tuotteensa kylkeen söpöä pingviinilogoa. Linuxraudan myymät käytetyt koneet ovat luonnollisesti kaikki 100% Linux-yhteensopivia ja jokainen asennettu Linux on myös testattu tarkasti sen varmistamiseksi, että Linux Mint varmasti pyörii koneellasi.

Voit helposti testata toimiiko Linux Mint koneellasi ilman ongelmia käynnistämällä koneesi Linux Mint USB-tikulta. Tällainen käynnistys ei vahingoita konettasi. Voit turvallisesti testata Linux Mintia ja mikäli kokemus miellyttää sinua, voit asentaa sen koneellesi. Huomaa kuitenkin, että tikulta Linux Mint pyörii hieman hitaammin kuin kovalevylle asennettuna.

Linux Mint on mahdollista myös asentaa Windowsin tai macOS:n rinnalle, jolloin käynnistettäessä konetta voit valita haluamasi käyttöjärjestelmän. Tämä vaihtoehto sopii käyttäjille, jotka haluavat käyttää pääasiassa Linuxia, mutta joiden on pakko työn tai opiskelun takia satunnaisesti käyttää jotakin Windows- tai Mac-sovellusta. Tällaista asennusta kutsutaan dualbootiksi, mutta tällaista asennusta en suosittele noviiseille, sillä sinun pitää olla asennuksen kanssa tarkkana. Huomioi, että tässä tapauksessa Windows pitää olla asennettuna koneellesi ensin, jos koneellesi on asennettuna Linux ja koitat asentaa siihen Windowsin, Microsoft ilkeyttään poistaa Linuxin automaattisesti. Linuxista pääset helposti käsiksi Windows- tai macOS-tiedostoihisi, mutta et toisin päin. Kun nyt puhumme tiedostojärjestelmistä, alusta muistikortit ja ulkoiset kovalevyt Linuxissa Microsoftin FAT32-muodossa, jos haluat jakaa tiedostojasi helposti Windows tai Mac käyttäjille. Kaupasta ostetut tikut ja levyt ovat valmiiksi FAT-32 muodossa. Kahden käyttöjärjestelmän käyttäminen rinnan koneessasi ei millään tavalla hidasta tai vaikeuta kummankaan käyttöjärjestelmän käyttöä. Varaa jouhevaa käyttöä varten Linux Mintille vähintään 30-40Gb levytilaa, runsaasti enemmän, jos aiot tallentaa kaikki digikuvasi ja videosi Linux-taltiollesi.

Kaksoiskäynnistyksen lisäksi toinen vaihtoehto Windows sovellusten pyörittämiseen Linux-koneellasi on Wine (Wine is Not and Emulator). Sen käyttö on kuitenkin haastavaa, eivätkä kaikki Windows sovellukset toimi Linuxissa sen kautta. Linuxrauta ei tarjoa tukea Winen-käyttöön, jos haluat käyttää sitä, lue manuaali ja varaudu siihen, että joudut kikkailemaan paljonkin saadaksesi Windows-sovellukset pyörimään Linuxissa. Tämän takia Linuxrauta suosittelee mieluummin Linux Mintin asentamista Windowsin rinnalle. Linuxrauta selvittää mahdollisuutta asentaa Linux macOS:n rinnalle. Vielä parempi vaihtoehto on siirtyä kokonaan pelkästään avoimen lähdekoodin vapaiden sovellusten pariin ja asentaa koneellesi pelkkä Linux Mint.

Ennen asennusta muistathan varmuuskopioida kaikki tärkeimmät tiedostosi joko tikulle, ulkoiselle kovalevylle tai pilveen. Valmistaudu henkisesti siihen, että kaikkia Windowsin tai macOS:n sovelluksiin tallentamiasi tietoja välttämättä ei saa suoraan siirrettyä Linux Mintiin. Windowsin Edge-selaimen kirjanmerkit voit tallentaa HTML-tiedostoon valitsemalla Suosikit-menusta asetukset ja klikkaamalla tuo/vie. Selvitä voitko Windows-sovelluksestasi viedä tietoja ulos jossakin stanrdiformaatissa. Mitään yhden klikkauksen ratkaisua kaikkien tietojen siirtämiseen Windowsista tai macOS:sta Linux Mintiin ei ole.

Linux Mintin asennus alkaa lataamalla ISO-tiedosto, joka poltetaan joko DVD-levylle tai USB-tikulle. Valitse aina uusin versio. Valittavissa on kolme vaihtoehtoa Linux Mintistä – Cinnamon, MATE tai Xfce. Nämä ovat eri työpöytäympäristöjä, jokainen niistä on helppokäyttöinen ja turvallinen, eikä niiden välillä ole suuria eroja. Uudemmilla koneilla ne kaikki pyörivät suunnilleen yhtä jouhevasti, vaikka Xfce onkin näistä kevyin ja suositeltu vaihtoehto vanhemmalle raudalle. Linuxrauta on näistä valinnut Cinnamonin, joka on meidän mielestämme helppokäyttöisin, innovatiivisin ja modernein vaihtoehto, joka muistuttaa eniten Windowsia. Koska resurssimme eivät riitä tuen tarjoamiseen jokaiselle mahdolliselle Linux-jakelulle ja työpöytäympäristölle, olemme valinneet Linux Mintin ja Cinnamon-työpöytäympäristön. Muista kuitenkin, että Linuxista on saatavilla monta eri julkaisua, kuten ylivoimaisesti suosituin Ubuntu, todella vakaa Debian ja innovatiivinen Fedora. Taistelu siitä, mikä Linux-jakelu on paras ei ole kannattavaa. Jokaiselle löytyy omia tarpeita vastaava Linux-jakelu, mutta Linuxrauta on päätynyt tarjoamaan tukea Linux Mintille. Seikkailija voi asennuksen jälkeen helposti asentaa koneelleen aivan minkä tahansa työpöytäympäristön ja testata mikä niistä toimii itsellä parhaiten.

Suositeltavin tapa asentaa Linux Mint on polttaa ISO-tiedosto tikulle. Tikun tulee olla vähintään 4Gb. Mikäli koneesi on sen verran vanha, että se ei tue tikulta käynnistämistä, on polttaminen levylle ainoa vaihtoehto. Linux Mintissä ISO-tiedosto poltetaan tikulle klikkaamalla ISO-tiedoston kuvaketta hiiren oikealla painikkeella ja valitsemalla ”Luo käynnistettävä USB-muisti”. ”Kohteeseen” valikosta valitse USB-tikkusi, klikkaa ”käynnistä” ja hetken kuluttua tikku on valmis.

Jostain syystä Windowsissa ja Macissä käynnistettävän USB-tikun luominen ei ole aivan näin helppoa. Linuxrauta on testannut ja suosittelee avoimen lähdekoodin Etcher-ohjelmaa tikun luomiseksi. Etcher on paitsi suoraviivainen ja turvallinen, myös näyttää hyvältä. Etcher on ladattavissa myös macOS:lle, jonka käyttö onkin Macissä yksinkertaisempaa kuin Applen oman levytyökalun käyttö.

Seurataksesi ohjeita tästä eteenpäin tulosta tämä sivu tai avaa se kännykässäsi.

Kun Linux Mint on nyt poltettu tikulle, on aika käynnistää tietokoneesi tikulta. Yhdistä tikku koneesi USB-porttiin, käynnistä koneesi uudelleen ja katso mitä tapahtuu. Jos koneesi on PC, useimmiten se tunnistaa tikun automaattisesti ja käynnistää Linux Mintin. Jos käytät Macia, pidä käynnistysäänen kajahdettua pohjassa Option/alt (⌥) näppäintä. Macissa klikkaa keltaista levykuvaketta, jonka alla lukee ”EFI boot”. Linux Mintin pitäisi nyt käynnistyä.

Mikäli PC-koneesi ei käynnistykään automaattisesti tikulta, sinun pitää valita BIOS-asetuksista ulkoinen ”EFI USB Device”. Mikäli koneesi ei näytä BIOS-menua automaattisesti, sen saa useimmissa koneissa näkyviin painamalla käynnistyksen yhteydessä joko DEL, F8, F9, F10 tai F11 -näppäintä. Olen pahoillani, mutta jostain syystä PC-valmistajat eivät ole päättäneet käyttää yhteistä standardia tähän. Usein käynnistettäessäsi kone kertoo jossakin kohtaa näyttöä, mitä nappia painamalla pääset BIOS-asetuksiin. Uudemmissa koneissa UEFI on korvannut BIOS:in.

Jos kaikki on mennyt hyvin, voit nyt aivan vapaasti leikkiä Linux Mintillä turvallisesti koneellasi vahingoittamatta konettasi. Kokeile avata Firefox ja katso miltä tämä avoimen lähdekoodin vapaa selain näyttää. Tutki mitä sovelluksia Mint-menusta löytyy. Jos päätät asentaa Linux Mintin koneellesi, klikkaa työpöydältä kuvaketta ”Asenna Linux Mint” tai ”Install Linux Mint”. Syötä WIFI-verkkosi salasana. Seuraavassa ruudussa valitse menusta oma äidinkielesi. Seuraavassa ruudussa kannattaa valita ”Asenna kolmannen osapuolen sovellukset”, tämä takaa, että näytönohjaimesi ajurit ja ei-standardit MP3-formaatit toimivat Linux Mintissä.

Jos haluat vapauttaa kovalevysi kokonaan kaupallisista suljetun koodin ohjelmistoista, valitse ensimmäinen vaihtoehto ja ota koko kovalevy Linux Mintin käyttöön. Mikäli haluat asentaa Linux Mintin Windowsin tai macOS:n rinnalle, seuraa näitä ohjeita. Seuraavaksi valitse aikavyöhyke ja näppäimistön asettelu. ”Kuka olet?” sivulla voit antaa oman nimesi, tietokoneen nimen ja käyttäjätunnuksesi. Kannattaa käyttää oikeaa nimeä, se ei näy netissä kenellekään, mutta useat sovellukset osaavat automaattisesti käyttää tällöin oikeaa nimeäsi. Tietokoneen nimi voi olla mitä tahansa, se näkyy Linux Mintissä muutamassa paikassa. Valitse pääkäyttäjän salasana. Tätä salasanaa tarvitaan uusia sovelluksia asennettaessa ja järjestelmän asetuksia muutettaessa. Sen ei tarvitse olla vahva, lyhyt salasana on kätevämpi syöttää, eikä yksikään hakkeri pääse koneellesi netin kautta vaikka salasanasi olisi ”12345”. Voit myöhemmin helposti muuttaa salasanasi, mikäli esimerkiksi otat käyttöön etäyhteyden mahdollistavia sovelluksia. Lue lisää salasanoista tästä. Jos käsittelet paljon arkaluontoista tietoa, voit valita ”salaa kotikansio”. Kotikansiosi salataan automaattisesti, etkä tarvitse siihen mitään kolmannen osapuolen sovelluksia. Salatun kotikansion käyttäminen ei juurikaan hidasta työskentelyä normaalikäytössä, eikä se vaikeuta Linux Mintin käyttöä millään tavalla. Mikäli päätit salata kotikansiosi ja haluat varmistua siitä, että hakkerit tai viranomaiset, jotka pääsevät käsiksi kovalevyysi, eivät saa luettua tiedostojasi, aseta käyttäjäsi salasanaksi mahdollisimman vahva salasana. Nyt voi klikata ”asenna”. Linux Mint asentuu koneellesi muutamassa kymmenessä minuutissa. Ruudulta voit seurata käteviä vihjeitä ja ohjeita Linux Mintin käyttämiseksi. Kun asennus on valmis, poista USB-tikku koneestasi ja käynnistä se uudestaan.

Onneksi olkoon, olet asentanut Linux Mintin koneellesi. Ei muuta kuin tutustumaan tähän avoimen lähdekoodin vapaasen käyttöjärjestelmään, joka on turvallinen, tehokas ja helppokäyttöinen. Viihdyt varmasti sen parissa!

2 thoughts on “Linux-Mintin asentaminen PC- tai Mac-koneeseen”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *