Skip to content

Protip: Linuxin komentorivi täydelliselle aloittelijalle

  • by
Jos et jaksa lukea alempaa, tällä videolla käyn kaikki samat asiat läpi yksityiskohtaisesti.

Linuxin komentoriviä ei tarvitse pelätä. Ei sitä myöskään ole mikään pakko käyttää. Kaikki Linux Mintin sovellukset ovat käynnistettävissä graafisesta Cinnamon-käyttöliittymästä ja jokaikistä järjestelmän asetusta pystyy säätämään työpöytäympäristön graafisesta käyttöliittymästä. Sovellusten asentamiseen et tarvitse komentoriviä, etkä tiedostojen muokkaamiseen.

Usein syntyy vaikutelma, kuin komentorivin käyttäminen olisi Linuxin tehokkaalle käytölle välttämätöntä, sillä hyvää tarkoittavat nörtit foorumeilla opastavat aloittelijoita ratkomaan ongelmiaan komentorivin kryptisillä käskyillä, esimerkiksi että sinun tulee syöttää komento ”sudo dd bs=4M if=Downloads/ubuntu-19.04-desktop-amd64.iso of=/dev/sdb conv=fdatasync” polttaaksesi ISO-tiedoston usb-tikulle. Sama toiminto onnistuu Linux Mintissä klikkaamalla hiiren oikealla painikkeella ISO-kuvaketta ja valitsemalla ”Luo käynnistettävä usb-muisti”. Mutta nörtit eivät tiedä tätä, koska eivät käytä graafista käyttöliittymää. Aivan välttämätöntä siis komentorivin käyttäminen ei ole tehokkaasen Linux Mintin käyttöön.

Tämä artikkeli nyt kuitenkin on niitä aloittelijoita varten, jotka ovat uteliaita ja haluavat selkeän ja perusteellisen ohjeen alkaen aivan alkeista, mitä komentorivillä voi tehdä, missä asioissa se helpottaa työskentelyä enemmän kuin graafinen käyttöliittymä ja kuinka voi päästä aitoon nörttitunnelmaan vain pienellä opiskelulla.

Aloitetaan täten aivan alusta, edeten askel kerrallaan. Päätteen saat auki ehkä hieman epäloogisesta paikasta Mint Menun ”Ylläpito valikosta”, tai kirjoittamalla hakukenttään ”Pääte”. Mikäli aiot käyttää sitä usein, klikkaa päätteen kuvaketta hiiren oikealla painikkeella ja valitse ”lisää paneeliin”. Voit nyt paneelissa vetää sen hiirellä haluamaasi paikkaan. Kun avaat päätteen, se aukeaa melko pienenä ruutuna. Voit huoletta säätää sen haluamasi kokoiseksi. Alkuun sinua tervehtii merkkijono ”käyttäjä@tietokoneesi:~$” Linux Mintissä oletusasetuksena käytetty komentotulkki on nimeltään bash. Tämä on hyvä tietää, mikäli joku nörtti kysyy sinulta, mitä tulkkia käytät. Nörtit tykkäävät tapella siitä, mikä tulkki on paras.

Olet nyt valmis suorittamaan ensimmäisen komentosi. Kokeillaan ohjelmoijien käyttämää ”Hello World!”-ohjelmaa. Sitä käytetään ohjelmoinnissa, kun halutaan varmistua siitä, että sovelluskehitysympäristö on oikein asennettu ja kaikki toimii. Kirjoita nyt päätteeseen komento ’echo ”Hello World!”’ Paina enteriä ja katso mitä tapahtuu. Onneksi olkoon, olet juuri suorittanut ensimmäisen Linux komentosi. Se ei ollut niin vaikeaa, eihän?

Seuraavaksi kokeilemme yleisimpiä tiedostojen hallintaan liittyviä komentoja, joista on oikeasti hyötyä. Kirjoita ”ls” ja paina enteriä. Koska olet kotikansiossasi, näet nyt sinisellä kaikki kansiosi, valkoisella muut tiedostot ja violetilla kuvatiedostot. Nyt kokeile kirjoittaa ”ls -a”. Nyt pitäisi näkyä paljon enemmän tiedostoja, joiden useimpien edessä on pieni piste. Nämä ovat piilotettuja tiedostoja, joita eri ohjelmat käyttävät asetusten tallentamiseen kotikansioosi, joita yleensä ei tarvitse muokata, mutta nörtit rakastavat niitä. Oletko valmis siirtymään vielä asteen nörtimmälle levelille? Kirjoita ”ls -al”. Nyt tulostuu kaunis näkymä kaikista tiedostoista kotikansiossasi käyttöoikeuksineen. Joissakin tapauksissa näitä käyttöoikeuksia pitää muokata, siihen tulee ohjeita myöhemmin.

Haluat ehkä tyhjentää näkymän nyt. Kirjoita ”clear” ja paina enteriä. Kirjoita uudestaan ”ls”. Oletuksena kotikansiossasi pitäisi olla kansio nimeltä ”Asiakirjat”. Koitetaan siirtyä siihen. Kirjoita ”cd Asia” ja paina tabulaattoria. Huomaatko mitä tapahtui? Taikaa! Tästä tempusta on todella paljon hyötyä, jos haluaa käsitellä pitkiä tiedostojen nimiä. Paina enteriä. Komentorivi kertoo nyt, että olet Asiakirjat-kansiossa. Voit jälleen katsoa mitä tiedostoja se sisältää jo oppimallasi komennolla. Nyt kokeillaan luoda uusi tiedosto. Kirjoita ”nano” ja paina entteriä. Nörtit tappelevat siitä, mikä editori on paras. Nano on yksinkertainen mutta tehokas editori ja aloittelijalle aivan riittävä. Koita syöttää tiedostoon aivan mitä tahansa tekstiä, vaikka salainen pullareseptisi ja paina entteriä lisätäksesi rivin vaihdon ja kokeile siirtyä nuolilla tekstissä edes takaisin. Kokeile mitä tapahtuu, jos painat CTRL-K näppäimiä jonkin rivin kohdalla. Kun olet syöttänyt tarpeeksi tekstiä, paina CTRL-X. Nano kysyy tallennetaanko, paina K vastataksesi kyllä. Seuraavaksi nano pyytää tiedoston nimeä. Kirjoita ”testi.txt” ja paina entteriä. Linuxissa ei tarvita välttämättä tiedostojen päätteitä, mutta selkeä pääte kertoo helposti minkälaisesta tiedostosta on kyse ja auttaa, mikäli haluat jakaa tiedostosi Windows-käyttäjien kanssa. Kokeile nyt näkyykö ”ls” komennolla luomasi tiedosto kansiossa. Jos haluat nähdä tiedoston sisällön, kirjoita ”cat testi.txt”. Tiedosto tulostuu päätteeseen. Cat on kätevä tapa nopeasti nähdä tiedostojen sisältöjä.

Jatkamme aivan perusteita. Koska ”testi.txt” oli vähän hassu nimi, kokeilemme muuttaa tiedoston nimeä. Kirjoita nyt ”mv testi.txt kokeilu.txt”. Pääte ei sano mitään jos kaikki meni hyvin, joten kokeile ”ls” komennolla vaihtuiko testi.txt tiedosto nyt tiedostoksi kokeilu.txt. Jos haluat kopioida tiedoston, kirjoita ”cp kokeilu.txt kokeilu2.txt”. Koska meillä nyt on kaksi kopiota samasta tiedostosta, voimme poistaa toisen kirjoittamalla ”rm kokeilu2.txt”. Olemme edelleen Asiakirjat kansiossa. Siirrytään takaisin kotikansioon kirjoittamalla ”cd ..”. Huomaa väli cd:n ja kahden pisteen välissä, DOS-järjestelmässä tämä komento oli muinoin ”cd..”. Olit sitten eksynyt kuinka syvälle hakemistojen uumeniin tahansa, kotiin pääset aina kirjoittamalla ”cd” ja painamalla entteriä. Kotikansioon voit viitata kirjoittamalla ”~/”. Osaatko arvata, miten kopioidaan tai siirretään tiedosto yhdestä kansiosta toiseen? Uuden kansion voit luoda mkdir komennolla. Jos haluat kopioida tai siirtä useamman tiedoston kerralla, voit käyttää villikorttia. Esimerkiksi siirtääksesi kaikki JPG-kuvat kotikansiostasi Kuvat-kansioon, kirjoita ”mv *.jpg Kuvat/”. Kumpi on intuitiivisempaa, tiedostojen siirtely graafisessa käyttöliittymässä vai komentoriviltä, on makuasia.

Jatkamme tiedostojen yksinkertaista käsittelyä. Tutustumme seuraavaksi Linuxin järjestelmälokiin. Apua, eikö se ole tavattoman pelottavaa? Ei hätää, kun seuraat näitä ohjeita. Kirjoita ”cat /var/log/syslog”. Ruudulle pitäisi tulostua aivan hemmetisti dataa sellaisella nopeudella, että et millään kerennyt lukemaan kaikkea. Jos haluat lukea rauhassa pitkiä tiedostoja, kokeile ”more /var/log/syslog”. Nyt tiedosto tulostuu näytölle yksi ruutu kerrallaan ja painamalla välilyöntiä näet lisää tiedostoa sivu kerrallaan. Kun olet tukinut lokitiedostoa kylliksesi, pääset pois painamalla Q:ta. Kokeile seuraavaksi mitä tapahtuu less-komennolla. Aivan, minäkään en huomaa näiden kahden komennon välillä mitään eroa, ne ovat ”more or less the same”. Tässä tärkeässä tiedostossa on dataa, joka auttaa nörttejä ymmärtämään, mikä järjestelmässäsi on vialla, jos kohtaat ongelmia. Kuvitellaan, että meitä kiinnostaa kernel-viestit. Kokeillaan seuraavaksi yksinkertaista hakua monipuolista grep-työkalua käyttäen. Kirjoita ”grep kernel /var/log/sylog”. Nyt ruudulle tulostuu lokin kaikki rivit, joissa mainitaan sana kernel, jonka pitäisi näkyä punaisella. Nämä ovat Linuxin ytimeen liittyviä ilmoituksia, joita nörtit rakastavat. Meitä kuolevaisia nämä eivät kiinnosta enempää. Jos haluat tutustua grep-työkalun tehokkaaseen käyttöön, on aika lukea manuaali. Kirjoita ”man grep”. Tutustu tähän manuaaliin ajan kanssa, mikäli sinun tarvitsee suorittaa vielä tarkempia hakuja. Jos haluat nopeasti nähdä tiedoston viimeiset kymmenen riviä, kokeile tail-komentoa.

Onneksi olkoon, nyt osaat jo alkeet, joiden avulla voit luoda, muokata, tulostaa, siirtää, kopioida ja poistaa tiedostoja, sekä etsiä rivejä tiedostoista. Näillä yksinkertaisilla komennoilla pääsee jo pitkälle.

Siirrymme seuraavaksi muutamiin käteviin komentoihin. Kaikkihan me rakastamme kelloja, joten kirjoita komento ”tty-clock”. Herjaako pääte? Jos sovellusta ei ollut asennettuna, on aika opetella, kuinka sovelluksia asennetaan komentoriviltä. Se on nopeampaa kuin ohjelmistonhallinnasta ja toimii varsinkin jos tiedät ohjelman tarkan nimen. Kirjoita ”sudo apt-get install tty-clock”. Pääte kysyy pääkäyttäjän salasanaa, syötä se ja paina enter. Nyt sinulta kysytään, haluatko jatkaa, vastaa kyllä painamalla K. Ruudulle tulostuu vain nörttejä kiinnostavaa dataa ja jos kaikki meni hyvin, sovellus on nyt asennettu. Kirjoita ”tty-clock” ja katso miltä se näyttää. Aika kätevää, eikö vain? Sammuttaaksesi sovelluksen, paina CTRL-Z. Kokeillaan hieman muokata tätä kelloa. Katso mitä tapahtuu, jos kirjoitat ”tty-clock -s -b -c -C 6”. Vielä siistimpää! Kokeile mitä tapahtuu jos muutat viimeistä numeroa. Jos haluat muokata kelloa vielä enemmän, kokeile lukea manuaali jo oppimallasi komennolla, tai kirjoita ”tty-clock -help”. Koska pitkiä komentoja voi olla ikävä näpytellä, luomme seuraavaksi aliaksen, eli vaihtoehtoisen komennon, jolla voi käynnistää koko rimpsun. Jos olet kotikansiossasi edelleen, kirjoita ”nano .bashrc”. Mitään hirvittävää ei tapahdu, jos vahingossa sössit tämän tiedoston sisältöä. Siirry aivan tiedoston loppuun ja lisää rivi ”alias kello=’tty-clock -s -b -c -C 6′”. Sulje pääte ja avaa se uudestaan. Nyt kokeile mitä tapahtuu, kun kirjoitat ”kello” ja painat entteriä. Kätevää, eikö vain?

Unix-järjestelmissä filosofiana on se, että yksi sovellus tekee vain yhden asian, mutta tekee sen hyvin. Jos halutaan lisää toiminnallisuuksia, yhden ohjelman syötteen voi ohjata komentoriviltä helposti toiseen. Jos haluat nähdä kaikki auki olevat sovellukset, kirjoita ”ps”. Todennäköisesti näet ainoastaan, että bash ja ps pyörivät, vaikka työpöydälläsi olisi auki muitakin sovelluksia. Kirjoita ”ps -x” nähdäksesi kaikki järjestelmässäsi käynnissä olevat sovellukset. Sovellusten suurta määrää ei tarvitse hämmästyä. Ensimmäinen numero kertoo sovelluksen prosessinumeron. Jos haluamme sulkea jonkin sovelluksen, se onnistuu kirjoittamalla ”kill” ja perään sovelluksen prosessinumero. Koska listasta voi olla vaikea etsiä firefoxia, käytämme jo oppimaamme työkalua grep firefoxin etsimiseen. Suoritamme ohjelman ps, ohjaamme sen tulostaman datan grepille, joka etsii datan seasta kaikki rivit, joilla esiintyy sana ”firefox”. Se onnistuu yksinkertaisesti kirjoittamalla ”ps -x | grep firefox”. Nyt näet kaikki selaimesi käyttämät prosessit.

Komentojen putkittamisen lisäksi työskentelyä paljon helpottavat komennot ovat syötteen lukeminen tiedostosta ja ohjelman tulosteen ohjaaminen tiedostoon. Syötä ”date > aika.txt”. Kokeile cat komennolla, että päivämäärä varmasti tulostui tiedostoon. Tästä tempusta on hyötyä, jos tarvitset ohjelman tulostusta myöhempää käyttöä varten, tai jos et halua nähdä sitä päätteessäsi. Datan lukeminen tiedostosta toimii päinvastoin, kirjoitetaan ”komento < tiedosto”.

Tarkistaaksesi, mikä käyttöjärjestelmä koneessasi on, kokeile ”uname”. Jos ohjelma kertoi, että käytät Linuxia, kaikki on kunnossa. Syötä ”uname -srm” nähdäksesi mikä kernel-versio sinulla on käytössä. Tämä tieto auttaa nörttejä auttamaan sinua, mikäli järjestelmässäsi on ongelmia.

Koska Linuxin käytön on tarkoitus olla hauskaa, asennetaan seuraavaksi jotakin todella coolia. Kokeile asentaa jo oppimallasi komennolla ohjelma nimeltä cmatrix. Käynnistä se ja katso mitä tapahtuu. Kuvitteliko joku, että komentorivin käyttäminen Linuxissa olisi tylsää?

Käytätkö Twitteriä? Asenna jo oppimallasi komennolla sovellus nimeltä oysttyer. Kun avaat sovelluksen ensimmäistä kertaa, seuraa ohjeita liittääksesi se Twitter-tiliisi. Näet nyt suoraan päätteessää kaikki twiitit. Yksinkertaisimmillaan voit twiitata kirjoittamalla päätteeseen Twiitin aivan normaaliin tapaan kuten millä tahansa muulla Twitter-sovelluksella #- ja @-merkkeineen ja painat entteriä lähettääksesi twiitin. Lue manuaali, jos haluat perehtyä tämän tehokkaan sovelluksen edistyneempiin ominaisuuksiin.

Jos haluat tietää miten tietokoneesi prosessori voi, riittääkö muisti ja mikä sovellus syö eniten resursseja, kokeile käynnistää htop. Vielä nörtimpää ja vielä siistimpää. Nyt voit näillä muutamalla oppimallasi komennolla tehdä vaikutuksen ystäviisi ja kertoa heille, että olet sertifioitu Linux-hakkeri. Katso myös kuinka muokata kuvia suoraan komentoriviltä.

Jatkamme alkeista todelliseen prokamaan myöhemmin. Kommentteihin saa heittää omia protipsejä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *