Mikäli luet paljon Raamattua, Linuxiin on mahdollista asentaa useampi sovellus, jolla voi lukea satoja eri käännöksiä rinnan. Asenna BibleTime, joka lienee riittävän hyvä useimmille. Kun käynnistät sovelluksen ensimmäistä kertaa, voit valita useita eri käännöksiä asennettavaksi. Myöhemmin voit asetuksista valita ”kirjahyllyn” ja ladata mielin määrin käännöksiä. BibleTime käyttää sword-projektin kirjastoa. Helpoin tapa asentaa moduuleita sword-kirjastoon on käyttää BibleTimea. Kotimaisista saatavilla ovat Biblia, 33/38, 1992, Raamattu Kansalle ja STLK. Heprean ja kreikan alkukielet löytyvät useammassa muodossa. Seuraavassa näkyy ikkuna, jossa kolme eri käännöstä rinnan. Ikkunoita voi lisäillä kuten haluaa ja klikkaamalla tuota Raamattua, jossa plus-merkki, voit selata useampaa käännöstä rinnan, kuten tässä kuvassa:
Mikäli haluat lukea Raamattua komentoriviltä, asenna ”diatheke” (sudo apt install diatheke). Diatheke käyttää samoja sword-moduuleita kuin ylempänä asentamamme BibleTime. Itse käytänkin BibleTimea lähinnä sword-kirjaston muokkaamisee ja luen Raamattua komentoriviltä. Seuraavassa ohjeet, miten käytät diathekea.
Komennolla ”diatheke -b system -k modulelist” näet kaikki käytettävissä olevat käännökset. Nyt esimerkiksi komennolla ”diatheke -b FinPR92 -k Mt 1:1” näet Matteuksen evankeliumin ensimmäisen jakeen 1992-käännöksestä. Komentojen syöttäminen voi olla työlästä, mutta elämä helpottuu, kun lisää .bashrc -tiedostoon aliaksia useimmin käyttämillesi käännöksille. Tässä yksi esimerkki:
alias bible='diatheke -b AKJV -k'
alias bibleKJV='diatheke -b KJV -k'
alias bibleBWE='diatheke -b BWE -k'
alias bibleAFV='diatheke -b AFV2020 -k'
alias raamattu='diatheke -b FinPR -k'
alias raamattu92='diatheke -b FinPR92 -k'
alias raamattuRK='diatheke -b FinRK -k'
alias raamattuSTLK='diatheke -b FinSTLK2017 -k'
alias bibles='diatheke -b system -k modulelist'
Tallenna nämä .bashrc -tiedostoon, käynnistä komentorivi uudestaan ja nyt esimerkiksi komennolla ”bible Joh 1:1” näkyy Johanneksen evankeliumin ensimmäinen jae AKJV-käännöksestä, komennolla ”raamattu” voit hakea vanhasta käännöksestä jakeita jne. Tutki ”man diatheke” mitä kaikkea voit tällä kätevällä komentorivisovelluksella tehdä. Diathekella on mahdollista myös etsiä Raamatusta jakeita, vaikka se vaatiikin hieman manuaalisivun tutkimista. Esimerkkinä ”diatheke -b FinPR -s phrase -r Mt -k rakkaus” etsii Matteuksen evankeliumista kaikki jakeet, joissa esiintyy sana ”rakkaus”. Säännöllisten lausekkeiden avulla onnistuvat monimutkaisemmat haut. Koska diatheken haku on hieman kömpelö, late teki diathekelle frontendin perlillä, jolla haku onnistuu jouhevammin.
Lisäksi tein Perlillä skriptin, jolla voi komentoriviltä selata OpenBible.infon tietokantaa Raamatun jakeista aiheittain tägättynä. Komentoriviltä ”./qsearch.pl hakusana” niin näet kymmenen suosituinta täggäystä. Tietokannassa on yli 200 000 aihetta, valitettavasti vain englanniksi. Tämä olisi kova projekti kääntää suomen kielelle.
Kun kerran pääsee lukemaan Raamattua komentoriviltä, oikein innostuu.
Jos Raamatun tutkiminen on sinun juttusi, Linuxilla se onnistuu 😉
Jos tipuit kärryltä, tällä videolla käyn samat asiat läpi: